Glikemia na czczo, czyli ilościowo o tym jak cukier krzepi

Glikemia na czczo, czyli ilościowo o tym jak cukier krzepi

Starożytni lekarze pili mocz chorego, a gdy miał słodki smak diagnozowali cukrzycę. Na naszych warsztatach pokażemy Wam przyjemniejsze metody oznaczania poziomu glukozy w moczu i surowicy

Kiedy: 24/04/2018
12:00 - 13:30
Gdzie: Katedra i Zakład Biochemii Farmaceutycznej, ul. Święcickiego 4
Kategoria wiekowa: Dla nastolatków
Brak wolnych miejsc
Podziel się:

Opis wydarzenia

Glukoza, cukier prosty stanowiący „paliwo” przekształcane w energię umożliwiającą funkcjonowanie każdej komórki naszego ciała… Jednocześnie źródło wielu problemów, jeśli jej poziom we krwi nie jest trzymany w ryzach, lub gdy pojawia się w moczu. Starożytni lekarze pili mocz chorego, a gdy miał słodki smak diagnozowali cukrzycę.

Na naszych warsztatach pokażemy Wam przyjemniejsze metody oznaczania poziomu glukozy w moczu i surowicy. Zapraszamy!

Warsztaty przeprowadzą pracownicy Katedry i Zakładu Biochemii Farmaceutycznej.

organizator:
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
prowadzący: