Co cię nie zabije to cię wzmocni. Dlaczego Norwegowie jedzą toksyczne ryby?

Co cię nie zabije to cię wzmocni. Dlaczego Norwegowie jedzą toksyczne ryby?

Festiwal Krótkich Form Naukowych: Kultura

Kiedy: 25/04/2018
11:00 - 11:15
Gdzie: Wydział Neofilologii UAM, al. Niepodległości 4, sala C2
Kategoria wiekowa: Dla wszystkich
Dziedzina: języki obce
Limit miejsc: 120
Podziel się:

Opis wydarzenia

Kuchnia norweska kojarzy się zdecydowanej większości osób z wędzonym łososiem i… właściwie to na tym koniec. Tymczasem tradycyjne specjały z północy potrafią zaskoczyć nie tylko swym wyglądem i smakiem, ale także sposobem przyrządzania. Wśród serwowanych na specjalne okazje rarytasów znajdziemy więc marynowanego w ługu dorsza (lutefisk), suszonego dorsza przyrządzonego na sposób portugalski (bakalao) czy pieczoną głowę owcy (smalahove). Czy ryba moczona przez wiele dni w substancji żrącej, jest w ogóle jadalna i może być uznawana za przysmak? Dlaczego świeżo złowione w Norwegii północnej dorsze muszą spędzić kilkanaście dni „za burtą” na wietrze i w słońcu zanim uzyskają odpowiednią konsystencję i smak?  Jak najlepiej zmierzyć się z norweskimi specjałami unikając przy tym rozstroju żołądka? Odpowiedzi na te i inne pytania poznacie słuchając opowieści o kulinarnych tradycjach potomków wikingów.

organizator:
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
prowadzący:

Wydarzenia

Data: 2018-04-25 Godzina: 11:00 - 11:15